Preview Mode Links will not work in preview mode

Funderar du på att starta en podd? Kanske har ni pratat om hur ni skulle kunna starta en podd på jobbet? Eller är du som vi, har hållit på ett tag och inser att det finns en hel del kvar att lära sig?

I Podgeek kommer vi att utforska så många aspekter av poddande som vi kan komma på.

Lena Göthberg och Per Olof Arnäs

Podchaser - Podgeek

Oct 8, 2018

Vi har testat att spela in på distans! Det är många som frågar och undrar vilka alternativ som finns för att spela in en gäst som inte sitter i samma rum. Det finns många sätt att göra detta, naturligtvis och det finns inte heller något självklart bästa scenario. Allt beror nämligen på.

När vi spelar in våra avsnitt kör vi ofta en äkta så kallad Double Ender, dvs vi spelar in varsin ljudfil med hjälp av varsin inspelningsanordning som sedan synkas i redigeringen. För den som vill finns det dock flera både billigare och enklare alternativ till denna ganska bökiga och dyra metod.

Sagt och gjort - vi har testat sju olika lösningar och i avsnittet hör ni hur de låter samt våra reflektioner över friktion (enkelhet), kvalitet, kostnad och stabilitet. Vi har utvärderat varje metod ur två perspektiv - dels podcastvärden som har bra utrustning med en bra inspelningsmiljö och dels den oerfarne gästen som kanske aldrig varit med i en podd förut.

I tabellen nedan sammanfattar vi de olika metoderna:

De tjänster vi har testat är:
1. Äkta Double Ender - varsin lokal, digital inspelare
2. “BBC-metoden” - gästen spelar in sin röst på en mobiltelefon (och samtalar i en annan) och skicka sedan sin ljudfil
3. Zencastr
4. Ringr
5. Zoom.us
6. Skype
7. Squadcast

Lite fakta om de olika metoderna:
Fakta, för- och nackdelar

Utifrån inspelningsscenario har vi även sammanställt en rekommendationstabell:
Scenarier

När vi redigerade avsnittet hörde vi att P.O.:s röst ibland lät lite komprimerad när vi körde molntjänsterna. Detta förvånade oss eftersom hans röst är inspelad via bra utrustning och alltså inte borde låta konstig. En hel del tester och research senare kan vi konstatera att det visst händer saker med värdens röst, trots att allt sparas lokalt. Mer om detta i ett kommande avsnitt.

Plus att detta området helt klart är ett område där det hela tiden kommer nya tjänster, så vi måste vara på hugget och prova det nya som kommer.

Vad använder du? Har du några erfarenheter att dela med oss och våra lyssnare?