Preview Mode Links will not work in preview mode

Funderar du på att starta en podd? Kanske har ni pratat om hur ni skulle kunna starta en podd på jobbet? Eller är du som vi, har hållit på ett tag och inser att det finns en hel del kvar att lära sig?

I Podgeek kommer vi att utforska så många aspekter av poddande som vi kan komma på.

Lena Göthberg och Per Olof Arnäs

Podchaser - Podgeek

Jun 29, 2020

I avsnitt 57 funderar vi lite omkring hur man kan finansiera sin podcast genom att ha reklam i den. 

Vi pratar om terminologin och börjar med Pre-roll som ni också får höra ett exempel på, innan vi kör signaturmelodin, och den är inläst av Mikael Nilsson som snart kommer att lansera podden Another Best som handlar om hundutställningar och utställningshundar.  

Mid-roll är nästa exempel och där pratar vi om skillnaden mellan "dynamically inserted" och "baked in", den som är inbakad likt en pizza, där pratar P.O. och Lena om en hudkräm som heter Podgeek. Den innehåller dessutom en kupongkod, eller en "affiliate link". Annonsen som ska åskådliggöra en dynamisk annons är inläst av Kim Lundgren. 

Vad får det kosta? Vanlig fråga som inte har ett enkelt svar. Det finns en "going rate" som handlar om CPM, “cost per mille” eller ersättning per tusen nedladdningar per avsnitt. Man kan läsa sig till massor med information i den här artikeln av Brad Smith ifall man vill veta mer om industri standard. Kolla även in Poddindex som är ett svenskt initiativ till industristandard, eller den amerikanska varianten IAB

Det tar en stund innan man når så pass stora intäkter att man täcker sina utgifter om man är en liten podcast, det är få som lyckas fånga de stora sponsorsummorna från dag 1, då får man nästan ha en annan plattform innan man börjar. Med $18 per tusen nedladdningar per avsnitt så inser man det. 

En annan väg är kanske att söka samarbetspartners eller att jobba med att få lyssnarna att bidra via Patreon eller någon annan tjänst. 

Först måste man göra sin hemläxa och försöka beräkna sitt värde för en potentiell annonsör. Ställ upp alla kanaler som länkas till podcasten så man kan se hur stort eko-systemet runt podden är. 

Här finns en artikel som kan tjäna som inspiration, den är skriven av Jessica Kupfermann, från She Podcasts. 

På slutet kommer ännu en fejkannons som är inspelad av Carina Ridenius som tillsammans med Martin Lindeskog har podden Presentation (Skills) in Plain English.

Vi hoppas att vi bidragit till att reda ut några av begreppen omkring att ha reklam i sin podd. Vi älskar feedback så skicka antingen en ljudfil med synpunkter eller skriv på vår Facebooksida - det första som faller dig in efter att ha lyssnat klart. 

Tack för att du lyssnar, det betyder allt för oss.

Lena och P.O.