Preview Mode Links will not work in preview mode

Funderar du på att starta en podd? Kanske har ni pratat om hur ni skulle kunna starta en podd på jobbet? Eller är du som vi, har hållit på ett tag och inser att det finns en hel del kvar att lära sig?

I Podgeek kommer vi att utforska så många aspekter av poddande som vi kan komma på.

Lena Göthberg och Per Olof Arnäs

Podchaser - Podgeek

Sep 1, 2020

VI har haft ännu en livesändning, denna gång på temat ljudkvalitet. Vår lyssnare Peter Gropman, till vardags radiojournalist, lyssnade på ett av våra senaste avsnitt och hade lite synpunkter på hur vi lät. Vi som älskar feedback bestämde oss för att bjuda in Peter på ett samtal om just bra ljud. 

Avsnittet sändes live på Facebook och där kan du också se de kommentarer som vi fick under sändningen.

Vi kör StreamYard som verktyg för att streama i stället för Ecamm som vi testade förra gången. P-O går igenom skillnaderna på verktygen och ger lite extra tips.

Men P-O:s hetaste tips är en helt ny programvara: mmhmm.app In och testa!

Peter har Zoom H6 som audiointerface som är inkopplad till hans Mac där han är uppkopplad till StreamYard men spelar in via Hindenburg samtidigt.

P-O förklarar vad Magic Levels i Hindenburg gjorde med ljudet i avsnitt 54. Peter hörde detta och skrev ett långt mail till oss om det. Han lyssnade på oss när han var ute och sprang och ljudet var så dåligt att han inte hörde oss, och det tyckte han stred mot vår devis "En podd om att podda".

Bra ljudkvalitet, är det en deal-breaker? Vad tycker du?

Peter vill att man ska ägna lite tid åt ljudkvalitet. Läs på, prova med micken, testa, läs bruksanvisning, håll på minst en timma innan du spelar in skarpt.

Martin undrar om rummet spelar mer roll än mikrofonen när man spelar in? Allt beror på, säger Peter. Oftast är det en kombination av allt.

Vi hade jättemånga frågor som kom in under programmets gång, vilket var väldigt roligt. Det är ju så programmet blir mer dynamiskt! Tack alla som var med live!!

Hjul på stolen är det senaste tillbehöret som man måste ha som poddare ;)

Olika tankesätt som möts, Peter har satt ord på Lena & P-O:s relation - vi tycker olika ibland.

Missa inte Peters Lena Ph historia, den är ganska obetalbar.

Fåglar finns är en ny podd som handlar om fåglarna mitt ibland oss, måsarna som snor korven på Liseberg, eller på väg till affären. Detta är Peters senaste projekt som han gärna vill ha fler lyssnare till.

Inspelad på tre ställen i en så kallad double (triple?) ender med följande utrustning:

 • Hos Lena (i en garderob):
  • Mikrofon - Samson Q2U
  • Inspelare - Zoom H6
 • Hos P.O. (i hans hemmastudio):
  • Mikrofon - Røde NT1-A
  • Inspelare - Rødecaster Pro
 • Hos Peter
  • Mikrofon - Zoom H6 MS mic
  • Inspelare - Hindenburg, direkt i datorn