Preview Mode Links will not work in preview mode

Funderar du på att starta en podd? Kanske har ni pratat om hur ni skulle kunna starta en podd på jobbet? Eller är du som vi, har hållit på ett tag och inser att det finns en hel del kvar att lära sig?

I Podgeek kommer vi att utforska så många aspekter av poddande som vi kan komma på.

Lena Göthberg och Per Olof Arnäs

Podchaser - Podgeek

Nov 16, 2020

Veckans nyhet är att Per Olof kommer att sluta på Chalmers vid nyår! Men poddandet tar han med sig, det blir en fortsättning på både Logistikpodden och Podgeek

Tänk på att Apple tar helgledigt efter Thanksgiving, dvs det är stängt hela december. Om du hade tänkt lansera en ny podd så måste den bli godkänd av Apple innan den indexeras och läggs upp hos dem. Spela in en trailer, en puff om vad din podd ska handla om är vårt bästa tips och skicka in den med blixtens hastighet! 

BBC har släppt sitt ljudeffektsbibliotek, så det kan man använda, här kommer länken: http://bbcsfx.acropolis.org.uk/

Spotify tillåter numera att man använder musik från deras plattform när man producerar en podd, dock måste podden lyssnas på via Spotify.

Vi har fått en lyssnarfråga från Malin Lundskog med podden Min Perfekta Kropp

Först undrar hon om skillnaden mellan Libsyn och Apple Podcast. Vi gör vårt bästa för att reda ut begreppen. 

Malin undrar vidare; Vad ska jag fylla i var och vad ska jag INTE fylla i var på Libsyn? Och hur vet jag att jag fyllt i rätt i alla destinationer? Vi benar lite i settings, destinations och spånar ut lite i tangentens riktning och pratar om RSS, katalogtjänster och sociala kanaler.

Som om inte detta vore nog vill Malin veta vad man ska tänka på när det gäller shownotes. Svaret är väl att det är en smakfråga men att om man vill ha Google SEO till sin podd så ska man inte snåla med vare sig text eller länkar i sina shownotes.

Frågan om hur man kan marknadsföra sin podd är nog ett eget avsnitt med P.O. har ett grymt tips som går ut på att man skickar över material till sitt intervjuoffer i form av en Dropboxlänk till en mapp med följande innehåll

  • Artwork i olika storlekar
  • Ett worddokument med följande info
    • Info om avsnittet (titel, publiceringsdatum, hashtags etc.)
    • Shownotes
    • Information om din podd som de kan använda
    • Embed-kod för att de ska kunna lägga en spelare på sin egen hemsida

P.O har lyssnat på ett avsnitt av Twenty Thousand Hertz

Lena har gjort hemläxan och lyssnat på Karlosohpies med Karly Nimmo och rapporterar tillbaka vad podden handlar om. 

Nästa gång, 30 november kl 20.00,  blir det ett Prata med Podgeek och vi vill ta upp ämnet omkring att de stora podcastföretagen är så aggressiva nu, vad innebär det för indiepoddarna? Har du synpunkter eller vill vara med i livepodden? Hör av dig till hej@podgeek.se 

Tack för att du lyssnar, glöm inte att prenumerera!

Recensera gärna på Apple Podcasts, Spotify & Podchaser!