Preview Mode Links will not work in preview mode

Funderar du på att starta en podd? Kanske har ni pratat om hur ni skulle kunna starta en podd på jobbet? Eller är du som vi, har hållit på ett tag och inser att det finns en hel del kvar att lära sig?

I Podgeek kommer vi att utforska så många aspekter av poddande som vi kan komma på.

Lena Göthberg och Per Olof Arnäs

Podchaser - Podgeek

Sep 9, 2019

Behöver poddare skriva äktenskapsförord? Vi har fått en lyssnarfråga från Eva Lyberg som får oss att funderar över vad som skulle kunna hända om vi blir osams samtidigt som vi gör braksuccé och tjänar en massa pengar. 

Vi konstaterar också att Lena, tack vare sitt poddande, har blivit internationell kändis som är på väg till Colombia för att göra kändissaker. P.O. har varit med i podden Social by default och pratat om poddande, sociala medier med mera. 

Vi pratar (naturligtvis) också om den kommande konferensen PodCoast som kommer att gå i Göteborg den 13-14 mars 2020. Vill du vara med och arrangera? Hoppa in i konferensens grupp på Facebook

Lena tipsar om senaste avsnittet av Skäringer & Mannheimer där de badar i Poseidon. P.O. tipsar för ovanlighetens skull om en youtuber (men formatet liknar ändå en podcast). Henrik Jönsson är en samhällsdebattör som producerar otroligt proffsiga avsnitt varje vecka. Oavsett om ni håller med honom eller ej så rekommenderar vi ändå att ni kollar in honom och studerar hur han använder sin röst, musiken, ljudeffekter med mera. Riktigt bra. 

Fortsätt också gärna att skicka in era frågor, gärna som ljudfil och glöm inte att vi är omättligt förtjusta i recensioner, till exempel på Stitcher, Apple Podcasts eller Podchaser

______________

Inspelad på två ställen i en så kallad double ender med följande utrustning:

 • Hos Lena (i en garderob):
  • Mikrofon - Samson Q2UInspelare - Zoom H6
 • Hos P.O. (i hans hemmastudio):
  • Mikrofon - Røde NT1-A
  • Inspelare - Rødecaster Pro
 • Under inspelningen hade vi skypekontakt, men ljudet som du hör är alltså inspelat med utrustningen ovan. Vill du veta mer om hur man kan spela in på distans så har vi gjort ett helt avsnitt om detta och även en uppdatering.
 • De två filerna har redigerats varsamt i Hindenburg:
  • Voice profiler
  • Noise reduction
  • exporterad i -14 LUFS

P.O.s ljudfil har dessutom tvättats i iZotopes De-bleed. Anledningen till detta var att ljudet från hans hörlurar, dvs samtalet med Lena via Skype, plockades upp av hans känsliga mikrofon i en kombination av amatörmässiga inställningar och rent missflyt. De-bleed lyssnar på det spåret som skapar överhörningen och rensar sedan bort detta från inspelningen. Det kommer ett specialavsnitt om detta nästa gång.